Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
» 2020. TDK
Felhívás
Meghívó 2020.
Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Díjak
Díjazottak
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2020. TDK

2020. évi TDK konferencia

Lovak stressz-szint mérése és a stressz csökkentésének lehetőségei tradicionális és gyógynövény alapú szerekkel
Horváth Ariella Roxána V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Növénytani Tanszék
Témavezetők: Dr. Cserhalmi Dániel, Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya

Absztrakt:

A huszonegyedik században egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív, kevésbé invazívnak ítélt megoldásokra, mind a humán-, mind állatgyógyászatban is. Ugyanakkor a legtöbb esetben az alternatív terápia nélkülözi az előzetes a tudományos vizsgálatokat, ami kétségessé teszik ezek hatékonyságát.

A lovak zárt tartása kevesebb veszélyforrással bír, de ennek ellenére olyan stresszfaktorok jelentek meg, amikhez az állatok nem, vagy csak nehezen adaptálódnak. Épp ezért stressz nem csak az állatok jóllétét és teljesítményét befolyásolja, de megmutatkozhat a szív kapacitásának (HRV, heart rate variability) romlásában is. Mivel ez gyakori probléma, ezért szükséges lehet a preventív jellegű kezelés.

A szakirodalom több növényfajt említ nyugtató tulajdonságokkal, köztük a macskagyökeret (Valeriana officinalis) is. A kutatásunk célja, hogy megvizsgáljuk a növény hatékonyságát, hiszen erre vonatkozóan kevés adat áll rendelkezésre az állatorvosi szakirodalomban. Az etetési kísérleteket az üllői Dóra Major lóállományán végeztük. A kezelés előtt felmértük a kiválasztott egyedek általános stressz-szintjét és temperamentumát. Ehhez három módszert használtunk: a helyszínen HRV-mérést és egy gondozói kérdőívet készítettünk, majd bélsár mintákból a cortisol, azaz a legfőbb stressz hormon szintjét vizsgáltuk. Ezek összevetéséből átfogó, objektív képet kaptunk a vizsgált egyedek aktuális stressz-állapotáról. A vizsgálatokat a kezelés előtt, alatt és után is elvégeztük.. Az állapotfelmérést a kísérleti idő alatt, és annak végén is megismétletük.

Az első etetési kísérlet egy hónapig tartott, és az állatok takarmányához a szakirodalomban javasolt macskagyökér mennyiséget kevertük szárított formában.

Az első etetés első napján vérmintákat gyűjtöttünk 0.5, 1, 2, 4, 8 óra elteltével a zéró időpontot követően, majd a vérplazma mintákat UHPLC módszer segítségével vizsgáltunk. A kísérlet eredménye rávilágított arra, hogy az ajánlott dózis ellenére, a szárított növényből az emésztőrendszeren keresztül csak kis mennyiségben szívódik fel a vérben kimutatható hatóanyag, és az is csak rövid időtartamban.

A második kísérlet során egy emelt dózist etettünk, kkor a valeriána metabolitjai detektálható koncentrációra emelkedtek.

A kísérlet bebizonyította, hogy bár változott az állatok stressz-szintje, az etetés túl körülményes, életvitel-szerűen nem kivitelezhető. A macskagyökér íze ekkora adagolásban túl erős és kellemetlen a lovak számára. Mindez további kutatásra ad lehetőséget, így például a hatóanyag koncentrált etetésével kivonatok formájában.

Kutatásunk eredményei felhasználhatóak a gyakorlatban és a preventív stressz-kezelésben, ugyanakkor tudományos bizonyítékként szolgálnak a népi hagyományok helyett.



Előadások listája