Tudományos Diákkör    
 
 
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
» 2020. TDK
Felhívás
Meghívó 2020.
Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Díjak
Díjazottak
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2020. TDK

2020. évi TDK konferencia

Az illó- és hosszú szénláncú zsírsavak anyagcseréjének összehasonlító vizsgálata vaddisznóban és házi sertésben
Holl Ágoston V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élettani és Biokémiai Tanszék
Témavezetők: Dr. Mátis Gábor, Dr. Fébel Hedvig

Absztrakt:

Az illó zsírsavak, valamint a hosszú szénláncú zsírsavak kulcsszerepet töltenek be az állatok energiaforgalmában. Az anaerob bakteriális fermentáció végtermékeiként keletkező illó zsírsavak a kérődzők előgyomraiban, valamint a monogasztrikus fajok vastagbelében képződnek nagyobb mennyiségben, jelentős energiaforrásként szolgálva és sokrétű élettani szerepet betöltve. A kutatásunk elsődleges célja az volt, hogy a vakbélben képződött illó zsírsavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányait, valamint a májszövet hosszú láncú zsírsavprofilját összehasonlítsuk vaddisznóban és házi sertésben.

Munkánk során mintát vettünk a Nyugat-Dunántúlon elejtett 47 vaddisznó vakbéltartalmából, valamint májából. Az összehasonlító vizsgálatokhoz nyert szövetminták 40 házi sertésből kerültek gyűjtésre. Az illó zsírsavak vakbéltartalomból történő mennyiségi meghatározását, valamint a májból kivont zsírsavak metil-észtereinek mérését gázkromatográfiás módszerrel végeztük el.

Méréseink szerint a vaddisznók vakbéltartalmának jelentősen, szignifikánsan nagyobb volt az összes illó zsírsav koncentrációja (kb. 67%-kal). Az illó zsírsavak arányát tekintve a propionsav és az izovajsav aránya szignifikánsan alacsonyabb, a vajsav aránya szignifikánsan magasabb volt vaddisznóban a házi sertéshez képest. A vaddisznó esetében egyes illó zsírsavak koncentrációját szignifikánsan befolyásolta az elejtés helye, az állat kora, ivara, valamint az évszak.

A hosszú szénláncú zsírsavak esetében a jelentősebb koncentrációban jelen lévő zsírsavak közül az arachidonsav, az olajsav, a palmitinsav, a sztearinsav, a dokozapentaénsav, a dokozahexaénsav, a linolénsav és a gamma-linolénsav májszövetben mért koncentrációiban mutatkozott szignifikáns eltérés a vaddisznó és a házi sertés között. A házi sertések mája a dokozahexaénsavat és a linolénsavat leszámítva szignifikánsan több hosszú szénláncú zsírsavat tartalmazott. Az omega-3 zsírsavak szignifikánsan nagyobb arányban voltak jelen a vaddisznók májában, mint házi sertésben.

Az eredményeink alapján megállapítható, hogy a vaddisznók vakbelében jelentősen intenzívebb fermentációs folyamatok zajlanak, mint a házi sertésében, míg a házi sertés májában a vaddisznóhoz viszonyítva jóval nagyobb mennyiségű hosszú szénláncú zsírsav található. Az illó zsírsavak esetében megfigyelt állatfaji különbségekből arra következtethetünk, hogy a vaddisznó teljes energiabevitele sokkal nagyobb mértékben függ a mikrobiális fermentációtól, ami azzal magyarázható, hogy a vaddisznók táplálékának kisebb részét alkotják a könnyen emészthető szénhidrátokban gazdag takarmányok, míg nagyobb részét a csak mikrobák által lebontható szénhidrátok. A vaddisznó májának alacsonyabb zsírsavtartalma, valamint a kedvező élettani hatású omega-3 zsírsavak nagyobb aránya hozzájárulhat a vadhús jobb minőségének biztosításához és a fogyasztók egészségének védelméhez is.



Előadások listája