|
||||
Home
» Archívum
» 2019. TDK
» Állatorvos szekciók
SzekciókNémeth Andrea VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani, Jogi és Gazdaságtudományi Tanszék Témavezetők: Dr. Ózsvári László, Dr. Kasza Gyula Az elmúlt évtizedekben a fejlett országok vásárlóinak fogyasztói szokásai egyre több változáson esnek át. Az orvostudomány fejlődésével számos táplálkozással összefüggő betegség, valamint ezek kezelését szolgáló termék és diéta kerül előtérbe, továbbá ezzel párhuzamosan felértékelődik egyes élelmiszercsoportok egészségmegőrzésben betöltött szerepe. Ilyen például a hazánkban is nagy arányban előforduló betegség, a laktózérzékenység. Kutatásom főként a hazai fogyasztók tej és tejtermékekkel, laktózérzékenységgel és laktózmentes termékekkel kapcsolatos véleményének megismerésére irányult. Ennek érdekében 2018 július-augusztusában a főbb nagyvárosokban és kisebb településeken 1002 fős, személyes kérdőíves megkérdezést végeztünk. A kérdések többsége során zárt formájú, 5 fokozatú Likert skálát alkalmaztunk. A felmérés eredményei alapján a tesztet kitöltők általános véleménye az, hogy a táplálkozás közvetlen hatást gyakorol az egészségre (4,59), mely növekvő egészségtudatosságra utal. A válaszok alapján a tej és tejtermékek egészségmegőrző szerepe nem realizálódik. A kitöltők lehetőséget kaptak arra, hogy aggodalmuk és tettrekészségük mértékét értékeljék laktózérzékenység esetében. A tesztet kitöltők 10,4%-a vallotta magát laktózérzékenynek, valamint 18,6% nyilatkozott úgy, hogy családjában előfordul a betegség. A kitöltőknek azonban csak 8,1%-a keresett fel orvost a feltételezhető betegsége miatt. A laktózérzékenység, mint egészségügyi probléma a kitöltők 80,2%-át nem érinti vagy nem aggasztja. A megkérdezettek mindösszesen 13,6%-a gondolja úgy, hogy a betegség aggasztja és többletköltséget vállalna megelőzésének, kezelésének tekintetében. A betegség kezelését illetően a döntő többség (63,9%) egyetért azzal az állítással, hogy az egészséges élelmiszerek fogyasztása megelőzheti, esetleg kezelheti. Felmérésünkben megismerhettük a laktózérzékenység diétájában fontos szerepet betöltő funkcionális fermentált élelmiszer, a joghurt kapcsán kialakult véleményeket. A kérdőívet kitöltők döntő többsége fogyaszt (83,9%) és vásárol is (83,5%) joghurtot. A felmérésben résztvevők a laktózmentes joghurtot egyértelműen magasabb árkategóriába sorolták. Felmérésünk alapján a hazai fogyasztókat foglalkoztatja a táplálkozás egészségmegőrzésben betöltött szerepe, azonban laktózérzékenység példáján kitűnik, hogy az ismeretek és az orvosi diagnózis hiánya befolyásolhatja a fogyasztói szokásokat és az egyes termékcsoportok megítélését. Előadások listája |