Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
Felhívás
Meghívó 2019.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2019. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

A laktózmentes tejtermékek fogyasztói megítélése
Németh Andrea VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani, Jogi és Gazdaságtudományi Tanszék
Témavezetők: Dr. Ózsvári László, Dr. Kasza Gyula

Absztrakt:

Az elmúlt évtizedekben a fejlett országok vásárlóinak fogyasztói szokásai egyre több változáson esnek át. Az orvostudomány fejlődésével számos táplálkozással összefüggő betegség, valamint ezek kezelését szolgáló termék és diéta kerül előtérbe, továbbá ezzel párhuzamosan felértékelődik egyes élelmiszercsoportok egészségmegőrzésben betöltött szerepe. Ilyen például a hazánkban is nagy arányban előforduló betegség, a laktózérzékenység.

Kutatásom főként a hazai fogyasztók tej és tejtermékekkel, laktózérzékenységgel és laktózmentes termékekkel kapcsolatos véleményének megismerésére irányult. Ennek érdekében 2018 július-augusztusában a főbb nagyvárosokban és kisebb településeken 1002 fős, személyes kérdőíves megkérdezést végeztünk. A kérdések többsége során zárt formájú, 5 fokozatú Likert skálát alkalmaztunk.

A felmérés eredményei alapján a tesztet kitöltők általános véleménye az, hogy a táplálkozás közvetlen hatást gyakorol az egészségre (4,59), mely növekvő egészségtudatosságra utal. A válaszok alapján a tej és tejtermékek egészségmegőrző szerepe nem realizálódik. A kitöltők lehetőséget kaptak arra, hogy aggodalmuk és tettrekészségük mértékét értékeljék laktózérzékenység esetében. A tesztet kitöltők 10,4%-a vallotta magát laktózérzékenynek, valamint 18,6% nyilatkozott úgy, hogy családjában előfordul a betegség. A kitöltőknek azonban csak 8,1%-a keresett fel orvost a feltételezhető betegsége miatt. A laktózérzékenység, mint egészségügyi probléma a kitöltők 80,2%-át nem érinti vagy nem aggasztja. A megkérdezettek mindösszesen 13,6%-a gondolja úgy, hogy a betegség aggasztja és többletköltséget vállalna megelőzésének, kezelésének tekintetében. A betegség kezelését illetően a döntő többség (63,9%) egyetért azzal az állítással, hogy az egészséges élelmiszerek fogyasztása megelőzheti, esetleg kezelheti.

Felmérésünkben megismerhettük a laktózérzékenység diétájában fontos szerepet betöltő funkcionális fermentált élelmiszer, a joghurt kapcsán kialakult véleményeket. A kérdőívet kitöltők döntő többsége fogyaszt (83,9%) és vásárol is (83,5%) joghurtot. A felmérésben résztvevők a laktózmentes joghurtot egyértelműen magasabb árkategóriába sorolták.

Felmérésünk alapján a hazai fogyasztókat foglalkoztatja a táplálkozás egészségmegőrzésben betöltött szerepe, azonban laktózérzékenység példáján kitűnik, hogy az ismeretek és az orvosi diagnózis hiánya befolyásolhatja a fogyasztói szokásokat és az egyes termékcsoportok megítélését.



Előadások listája