Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
Felhívás
Meghívó 2019.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2019. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

Probiotikumok szerepe az állományegészségügyben és a takarmányozásban a magyarországi tejelő szarvasmarhatelepeken
Várhidi Zsóka V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani, Jogi és Gazdaságtudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Ózsvári László

Absztrakt:

Az Európai Unióban egyre nagyobb az igény olyan készítményekre a gazdasági haszonállatok takarmányozásában, amelyek pozitív hatásukkal az eddig nagy mennyiségben használt antibiotikumokat kiválthatják, így a probiotikumok felhasználása az utóbbi években jelentősen növekedni kezdett az állattartó telepeken.

Kutatásom során felmértem egyrészt a magyarországi tejhasznú tehenészetek aktuális probiotikum alkalmazási gyakorlatát és a tapasztalt eredményeket, másrészt a hazai probiotikum gyártás és forgalmazás jelenlegi helyzetét. Az online elérhető kérdőíveket 23 szarvasmarhatelep takarmányozási programért felelős vezetője, illetve 8 cég takarmányforgalmazásért felelős vezetője töltötte ki 2018 októberében, személyre szóló megkeresés után.

A szarvasmarhatelepekre vonatkozó felmérés gyakorlatilag Magyarország teljes területét lefedte. A résztvevő telepek 70%-án használnak probiotikumokat, leggyakrabban a bendőemésztés optimalizálása, a stresszhatások kivédése és a gyógyszeres kezelések kiegészítése céljából. A probiotikumok használatával kapcsolatos pozitív tapasztalatok közül a leggyakoribbak a borjúnevelés hatékonyságának növekedése, a tejtermelés javulása, a bendőemésztés stabilabbá válása, illetve a jobb stressztűrő képesség és gyógyulás. Negatív hatást egyik telepen sem tapasztaltak.

A 8 cég közül 5 gyárt szarvasmarhák számára probiotikum tartalmú készítményeket, 1 pedig csak forgalmaz. A telepvezetők és a takarmányforgalmazók egyaránt hiányosnak ítélik a telepvezetők probiotikumokkal kapcsolatos ismereteit, amin mindenképpen javítani kellene a szakszerű és eredményes probiotikum használat érdekében. A cégek saját kísérleteik alapján a probiotikum készítményektől elsősorban a takarmány-emésztés javulását, a borjúnevelés hatékonyságának növekedését és a szaporodásbiológiai teljesítmény javulását várják.

A probiotikum készítmények következő generációja több baktériumtörzset és -fajt, illetve pre- és probiotikumot is tartalmazni fog, mikrokapszulázott lesz, a mikroorganizmusok gyorsabban fognak szaporodni az emésztőrendszer specifikus helyein és immunstimuláló hatásuk is lesz. A fejlesztés során a jobb ár-érték arányú és hatékonyságú készítmények előállítása a cél, melyeknek könnyebb az állományszintű használata és komplex a hatása.

Összességében elmondható, hogy az antibiotikum felhasználás csökkentésével párhuzamosan a tejelő telepeken növelni lehetne a probiotikum használatot preventív programok részeként, valamint a szükséges antimikrobiális gyógykezelések kiegészítéseként.



Előadások listája