Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
Felhívás
Meghívó 2019.
» Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2019. TDK » Állatorvos szekciók

Szekciók

Fermentált búzacsíra-kivonat oxidatív stressz és gyulladás csökkentő hatásainak vizsgálata IPEC-J2 sejtvonalon
Móritz Alma Virág V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Farkas Orsolya, Dr. Karancsi Zita

Absztrakt:

Az állatok háziasítása több ezer évre tekint vissza, de a mesterséges tartástechnológiai és a modern takarmányozási módszerekhez való alkalmazkodás egyaránt megterheli a házi kedvenceket és a telepeken nevelt haszonállatokat. A nagyüzemekben tartott házi állatoknak meg kell küzdeni a zsúfoltsággal, a bezártsággal, és az ezekből adódó szociális és hierarchiai problémákkal, valamint az intenzív takarmányozással, a gyors testtömeg növekedéssel és hajtatott termeléssel. Mindezen tényezők folyamatos stressz hatást jelentenek az állatok számára.

Az immunrendszer megfelelő működésének gátlása lehetővé teszi a környezetben és az állat szervezetében élő fakultatív patogén baktériumok infekcióját, ami szubklinikai és klinikai megbetegedések kialakulásához vezet. Már a szubklinikai fertőzöttség is jelentős gazdasági veszteséget jelent az üzemek számára a termeléscsökkenés miatt. Haszonállatoknál az Európai Unióban 2006 óta tilos az antibiotikumok preventív és hozamfokozó célból történő használata, ezért az alternatív takarmány-kiegészítők szerepe igen jelentős. Ígéretes szernek bizonyul többek között a fermentált búzacsíra-kivonat, amelynek jótékony hatásait elsőként a humán onkológia területén ismerték fel, és számos egyéb területen is eredményesen alkalmazzák.

Kutatásunkban fermentált búzacsíra kivonat (1%, 2%, 4%) hatását vizsgáltuk IPEC-J2 sertés bélhámsejteken. A sejteket a búzacsíra kivonattal egy időben többféle eredetű LPS-sel (S. Typhimurium, E. coli O55:B5, E. coli O111:B4, E. coli O127:B8) kezeltük. A sejtek életképességét Neutral Red, a keletkező ROS mennyiséget Amplex Red és DCFH-DA módszerrel, a gyulladáscsökkentő hatást IL-6 mérésével jellemeztük (ELISA).

Eredményeink alapján elmondható, hogy a fermentált búzacsíra kivonat növelte az élő bélhámsejtek számát, csökkentette az LPS kezelés következtében keletkező intracelluláris ROS mennyiséget illetve az IL-6 szintet. A szer adása gasztrointesztinális megbetegedésekben a konvencionális terápia kiegészítőjeként hasznos lehet. Sertések illetve egyéb haszonállatok esetében takarmány-kiegészítőként alkalmazva pedig hozzájárulhat a bélrendszer egészségének fenntartásához, ezáltal a termelékenység fokozásához.



Előadások listája