Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
Felhívás
Meghívó 2023.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2023. TDK » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

A mikrobiális transzglutamináz enzim hatása a félkemény tevesajt minőségére
Pataki Fanni Anna VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezető: Darnay Lívia

Absztrakt:

A tevetej az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, világszerte a szuperélelmiszerek közé sorolják. Bioaktív fehérjéinek, antimikrobiális enzimjeinek köszönhetően számos gyógyhatása van, többek között az I. tipusú diabétesz és a fertőző betegségek (rotavírus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli) terápiájában alkalmazhatóak. A tehéntejben lévő béta-laktoglobulinra allergiás gyermekek számára megfelelő alternatívát nyújthat a tevetej. A tevetejtermelés a Közel-Keleti és az Észak-Afrikai országokban bír a legnagyobb jelentőséggel, de feldolgozott tejtermékek közül a sajtok csupán a helyi fogyasztók számára elérhetőek. A kutatásom célja a félkemény sajt készítése pasztőrözött tevetejből, illetve tevetejporból, melyhez célom a megfelelő mennyiségű borjúgyomoroltó enzim (2,94 IMCU/L; 14,7 IMCU/L; 22,9 IMCU/L) és mikrobiális transzglutamináz (MTG) enzim készítmény (Activa YG, Probind CH - 0,6 U/g fehérje) meghatározása volt. Ennek érdekében vizsgáltam, hogy 4 hetes érlelési időt követően ezek az enzimek hogyan befolyásolják a színt, a pH-t, a kihozatalt, a szárazanyag tartalmat, és az állományalakulást, illetve melyik enzimkoncentráció az optimális tevetejpor és pasztőrözött tevetej esetén. Eredményeim azt mutatták, hogy a pasztőrözött tevetejből készült sajtok esetében az MTG alkalmazása mind az Activa YG, mind a Probind CH enzimkészítménynél befolyásolta a sajt kérgének sárga színezetét és csökkentette a sajtok végső pH értékét. Bár a sajtok kihozatala 10-20%-kal csökkent az MTG kezelés hatására, a szárazanyagtartalom értéke 10%-kal magasabb lett és ez legalább 20%-kal keményebb állományt is eredményezett az optimális borjúgyomoroltó enzim koncentráció mellett mind a pasztőrözött, mind a tevetejporból készült sajtok esetében. Az oltó enzim adagolás befolyásolta az állománykialakulást és mindkét MTG készítmény esetén a magasabb (14,7 IMCU/L pasztőrözött tevetejnél, 22,9 IMCU/L tevetejpor esetén) oltó enzim koncentráció volt kedvezőbb. Megállapítottam, hogy az optimális borjúgyomoroltó enzim koncentráció pasztőrözött tevetej esetében 14,7 IMCU/L, tevetejpor esetén 22,9 IMCU/L.



Előadások listája