Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
Felhívás
Meghívó 2024.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2024. TDK » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Laboratóriumi húsok összehasonlító elemzése más alternatív fehérjeforrásokkal fogyasztói preferenciák alapján
Mester Emma IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Alkalmazott Élelmiszertudományi Tanszék
Témavezető: Szakos Dávid

Absztrakt:

Az élelmiszerlánc környezeti fenntarthatóságát fokozódó szakpolitikai és fogyasztói érdeklődés övezi. A növekvő népesség növekvő fehérjeigényt támaszt, amely a korlátos környezeti erőforrások mellett komoly élelmezésbiztonsági kihívást jelent.

A téma komplexitását jelzi, hogy ezen a területen az élelmiszerbiztonsági tényezőket, a gazdasági, valamint a társadalmi szempontokat is szükséges figyelembe vennünk.

Napjainkban több lehetséges alternatív fehérjeforrás érhető el, amelyek piaci lehetőségeit számos szempont befolyásolja. Kutatásunk célja, hogy a fogyasztói szempontok bemutatásán keresztül támogassuk a szakmai párbeszédet. A vizsgálat feltérképzete a magyar lakosság preferenciáit és igényeit a húsfogyasztással, valamint az alternatív fehérjeforrásokkal – köztük növényi alternatívákkal, rovarfehérjékkel és laboratóriumi hússal – kapcsolatban.

A kérdőíves felmérésben 1003 felnőtt korú magyar válaszadó vett részt, a kvantitatív minta reprezentatívnak tekinthető nemek, életkorcsportok és NUTS-2 régiók szerinti lakóhely alapján. Az adatokat statisztikai próbák segítségével elemeztük az SPSS szoftver használata mellett. A demográfiai tényezők hatását one-way ANOVA próbával vizsgáltuk 95%-os konfidenciaszint mellett.

Az eredmények alapján a konvencionális hústermékekhez, illetve kínálatban már hosszabb ideje megtalálható, a fogyasztók által jobban ismert és elfogadott termékekhez – például a szója vagy zöldborsó alapú alternatívák – képest a laboratóriumi húst a felmérés résztvevőinek jelentős része kétkedéssel fogadta és elutasította. Érdemes azonban kiemelni, hogy a rovar eredetű fehérjékből előállított termékekhez képest a mesterséges húsok némileg magasabb elfogadottsággal rendelkeznek. Az elemzés során nagy hangsúlyt helyeztünk a demográfiai tényezőknek a fehérjeforrások elfogadására gyakorolt hatásának vizsgálatára. Az eredmények alapján a laboratóriumi hús fogyasztásával szemben a férfiak, a fiatalabb korú és a fővárosban lakó válaszadók kevésbé elutasítóak. Az, hogy a fogyasztó községben vagy városban lakik-e, azonban az eredmények alapján nem befolyásolta szignifikánsan preferenciákat.

A kutatás tapasztalatai alapján naprakész képet kaphatunk az alternatív fehérjeforrások egymáshoz, illetve a hagyományos hústermékekhez viszonyított fogyasztói elfogadottságáról és a kapcsolódó preferenciákról, azok demográfiai meghatározottságáról. Látható, hogy a laboratóriumi húsokat alapvetően elutasítják a hazai fogyasztók, azonban bizonyos demográfiai csoportok esetében magasabb nyitottság mutatkozik erre az alternatívára. Az eredményeket érdemes figyelembe venni a lakossági kommunikáció során, valamint a szakpolitikai döntések előkészítéséhez is hasznos támpontot nyújthatnak.



Előadások listája

 

A TDK konferencia online absztraktfüzete megtekinthető itt.