Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
Felhívás
Meghívó 2024.
» Állatorvos szekciók
TDK zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2024. TDK » Állatorvos szekciók

Állatorvos szekciók

Laboratóriumi húsokkal kapcsolatos fogyasztói attitűdök és kockázatészlelés Magyarországon reprezentatív lakossági vizsgálat alapján
Dorkó Annamária IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Alkalmazott Élelmiszertudományi Tanszék
Témavezető: Szakos Dávid

Absztrakt:

A fenntarthatóság és az alternatív fehérjeforrások kiemelkedő szerepet játszanak a XXI. század élelmiszeripari diskurzusában. A fogyasztói magatartás és döntések jelentős hatással vannak az élelmiszerlánc működésére, különösen az új technológiák, például a laboratóriumi húsok megjelenésekor. A társadalmi elvárások és a hagyományos táplálkozási szokások közötti feszültségek folyamatosan alakítják a piaci dinamikát. Az alternatív fehérjeforrások, így a laboratóriumi húsok is, egyre nagyobb figyelmet kapnak, mivel a hagyományos húsfogyasztás növekedése mellett a fenntartható megoldások keresése sürgetőbbé vált. A laboratóriumi húsok elfogadása azonban sok esetben politikai és társadalmi tényezőkön is múlik, így elengedhetetlen, hogy a fogyasztói attitűdök és aggodalmak felmérése prioritást élvezzen a technológiai innovációk bevezetése során.

A kutatás során 1003 felnőtt korú fogyasztó válaszait elemeztük, amely minta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es népszámlálási adatainak megfelelően reprezentatívnak tekinthető nemek, életkorcsoportok és lakóhely szerint. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílt a magyar társadalmon belül fogyasztói csoportok azonosítására és a laboratóriumi hússal kapcsolatos különböző attitűdök részletes megértésére, amelyhez hierarchikus, agglomeratív Ward-féle klaszterezési módszert alkalmaztunk.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a magyar társadalom kicsivel több mint kétharmada már hallott a laboratóriumi húsról, jellemzően internetes forrásokból tájékozódtak ezzel kapcsolatban. Bár a fogyasztók egy része elismeri a lehetséges előnyöket, jelentős mértékű kockázatészlelés figyelhető meg a lakosság körében, és a többség elutasítóan viszonyult ehhez a fehérjealternatívához. A kutatás során három, egymástól szignifikánsan eltérő csoportot sikerült meghatározni, amelyek eltérő attitűdöket képviseltek a laboratóriumi húsok piaci bevezetésével kapcsolatban. Ez a kutatás átfogó képet nyújtott a magyar lakosság laboratóriumi húsokkal kapcsolatos attitűdjeiről, így segítve a jogalkotókat és a vállalkozásokat a stratégiai döntések meghozatalában.

A kutatás eredményei jól hasznosíthatók a laboratóriumi húsok piaci bevezetését megelőzően a fogyasztók ismereteinek és véleményének számszerűsítésében, lehetővé téve a kockázatok és lehetséges előnyök, valamint a társadalmi hozzáállás figyelembevételével történő megalapozott szakpolitikai döntések meghozatalát. A célzott tájékoztatás, a fogyasztói ismeretek bővítése, valamint az érintett ágazati szereplők bevonása támogatja a fenntartható élelmiszerfogyasztást és az élelmiszerlánc-biztonság fenntartását.



Előadások listája

 

A TDK konferencia online absztraktfüzete megtekinthető itt.