Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2025.
» Szekciók
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Szekciók

Szekciók

Kereskedelmi forgalomban kapható hüllőknek szánt vitamin-és ásványianyag kiegészítők értékelése
Kardos Dóra V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Hetényi Nikoletta

Absztrakt:

A hüllők háziállatként való tartása egyre népszerűbbé vált az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor ezeknél a fajoknál igen gyakori problémát jelent a takarmányozási okokra visszavezethető megbetegedések előfordulása. Mivel az állatok megfelelő tápanyag-ellátottsága sok esetben nem biztosítható kizárólag a takarmánnyal, ezért a megfelelő vitamin-és ásványianyag-kiegészítők alkalmazása kiemelt jelentőségű.

A kutatás során 29 gyártó összesen 90 különböző termékének összetételét elemeztem a címkén, illetve az online rendelkezésre álló információk alapján. Három különböző termékcsoportot különítettem el: komplex készítmények (70 darab), D3-vitamin-mentes kalciumtartalmú takarmánykiegészítők (11 darab) és D3-vitamint is tartalmazó kalciumtartalmú takarmánykiegészítők (9 darab). A dolgozat célja volt, hogy az elérhető szakirodalmi adatokat figyelembe véve értékeljem a termékek vitamin-és ásványianyag-tartalmát. Emellett értékeltem azt is, hogy milyen halmazállapotú az adott kiegészítő és fel van-e tüntetve rajta adagolási útmutató, amely hasznos segítséget nyújthat a tulajdonosok számára. Minden teljesülő értékelési szempont egy-egy pontot jelentett (komplex készítmény: maximum 8 pont, D3 -vitamin-tartalmú kalciumkiegészítő: maximum 5 pont, D3 -vitamin-mentes kalciumkiegészítő: maximum 4 pont). A termékek "megfelelő" (maximális pontot elérők) és "nem megfelelő" minősítést kaptak. A maximális pontszámot 7 darab komplex készítmény, 5 darab D3 -vitamin-mentes kalciumkiegészítő és 5 darab D3-vitamin-tartalmú kalciumkiegészítő érte el, azaz összesen 17 kiegészítő volt minden szempontból megfelelő, amely 18,9%-át jelenti az összes vizsgált készítménynek. Az elért pontszámok és a gyártók közötti lehetséges összefüggést a három kategóriában külön elemeztem khi-négyzet próbával. Kizárólag a komplex termékek esetében találtam szignifikáns összefüggést (p = 0,008122).

A kapott eredmények rámutattak, hogy a termékek többsége önmagában nem alkalmas az állatok vitamin- és ásványianyag igényének biztosítására, így feltehetően nem képes megelőzni a hiánybetegségek kialakulását sem. Emiatt szükséges lenne a tulajdonosok megfelelő tájékoztatása és ismereteik bővítése a takarmánykiegészítéssel kapcsolatban, hiszen a kiegészítők helytelen használata téves biztonságérzetet nyújthat számukra. A dolgozat hozzájárulhat a piacon található termékek objektívebb értékeléséhez, ezáltal segítséget nyújtva a hüllőtartók és állatorvosok számára a tudatosabb termékválasztás során.



Előadások listája