Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2025.
» Szekciók
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Szekciók

Szekciók

A nyers hús Toxoplasma gondii fertőzöttségének vizsgálata és szerepe a macskák toxoplazmózisában
Szopori Éva V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Sebészeti Tanszék
Témavezető: Dr. Dunay Miklós Pál

Absztrakt:

Egy 2024-es TDK-projekt keretében Budapest vonzáskörzetében élő macskák (N=123) Toxoplasma gondii (T. gondii) szeropozitivitását vizsgálták és ID Screen® Toxoplasmosis Indirect Multi-species ELISA kitek segítségével 31,7%-os prevalenciát állapítottak meg. A vizsgált macskák 24,4%-a (30/123) jutott nyers húshoz, változó rendszerességgel. A nyersetetés (BARF diéta) egyre népszerűbb a macskatartók körében, mert ez áll a legközelebb az állatok természetes táplálékához, a nyers táplálék fogyasztása viszont számos fertőzés, köztük a toxoplazmózis fő forrása.

A TDK munkám a nyers húsminták T. gondii fertőzöttségének vizsgálatára irányul. Nyers húst etető macskatulajdonosok körében online kérdőív (N=116) segítségével felmértem a rendszeresen vásárolt húsok típusát. A felmérésben szereplő 116 macska közül 99 kapott nyers csirkehúst, 27 nyers marhahúst és 26 nyers sertéshúst. A többi hústípus (hal, pulyka, kacsa, nyúl, juh, kecske, szarvas stb.) gyakorisága ezek mögött jelentősen elmaradt. Felmértem a nyers húsok beszerzési forrásait is és ugyanezen forrásokból mintákat gyűjtöttem.

A sertésekből (N=54) és szarvasmarhákból (N=13) származó nyers húsmintákat ID Screen® Toxoplasmosis Indirect Multi-species ELISA kitekkel, a csirkékből (N=37) származó nyers húsmintákat pedig ugyanezen kitek módosított változataival vizsgáltuk a T. gondii fertőzöttség gyakoriságának felmérésére. Az 54 sertés mintából 8 minta (14,81%) volt pozitív. Mind a 13 szarvasmarha minta negatív eredményű lett. A 37 csirke mintából 1 minta (2,7%) volt pozitív.

A vizsgált húsminták kereskedelmi forgalomból származtak (hentesüzletek, Lidl, Spar, Tesco, háztáji gazdaságok), emberi fogyasztásra alkalmasak, így az eredmények a toxoplazmózis zoonózis jellege miatt nem csak állategészségügyi, hanem közegészségügyi vonatkozással is bírnak. A nyers hús első alkalommal történő elfogyasztása is fertőzésveszélyt jelent, az ismételt fogyasztás pedig meredeken növeli a fertőződés esélyét. Dolgozatomban összefoglalom a vonatkozó ismereteket a toxoplazmózisról, bemutatom az általános higiéniás szabályokat és a biztonságos konyhai húskezelés alapjait, hogy azokat betartva az emberek és a macskák fertőződési esélyét egyaránt minimálisra csökkenthessük.



Előadások listája