Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2025.
» Szekciók
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Szekciók

Szekciók

Kutyatartási szokások és élelmiszerhulladék: Egy hazai felmérés tapasztalatai
Nyilas Adél Terézia V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Alkalmazott Élelmiszertudományi Tanszék
Témavezetők: Kunszabó Atilla, Dr. Moravszki Letícia

Absztrakt:

Az élelmiszerpazarlás az egyik legsúlyosabb fenntarthatósági kihívás a XXI. században, mind környezeti, gazdasági, valamint társadalmi tekintetben. Az Európai Unióban és hazánkban is a háztartásokban keletkezik a legtöbb élelmiszerhulladék, ennek egy része végül pedig a társállatok takarmányaként hasznosul. Ez a gyakorlat fenntarthatósági szempontból ígéretesnek tűnik, ugyanakkor élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi kockázatokat is hordoz. A maradék- és nyersetetéshez antimikrobiális rezisztencia, tápanyag-hiányok kialakulása és zoonózisok társulhatnak. A kutyák etetési szokásai világszerte átalakulóban vannak, a kereskedelmi tápok mellett egyre nagyobb teret nyernek az alternatív etetési módok, mint a nyers vagy házi készítésű étrendek.

Jelen kutatás célja, hogy feltárja a hazai kutyatartók etetési gyakorlatát, különös tekintettel az emberi élelmiszerek és a nyers hús etetésére. A kutatás alapját egy online kérdőív képezte, amelyet 2024 novembere és 2025 márciusa között töltöttek ki a hazai kutyatartók. Összesen 409 háztartás 540 kutyájára vonatkozó válaszát dolgoztuk fel. A kérdőívben a kutyák jellemzőit, a táplálási szokásokat és a kutya-gazda kapcsolat érzelmi dimenzióit vizsgáltuk. Az adatokat leíró statisztikai és kereszttáblás elemzésekkel értékeltük.

Eredményeink alapján a felmérésben érintett kutyák legnagyobb arányban száraztápot kapnak, de az eredetileg emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek, valamint a nyers hús is jelentős arányban előfordul étrendjükben. Emberi élelmiszerek leginkább jutalomfalatként kerülnek a tálba (44,5%), de motivációt jelentenek a tápértékbeli megfontolások (39,1%) és a kutya családtagként való kezelése is (25,3%). Az élelmiszerpazarlás elkerülése ritkábban jelent meg (11,9%). A válaszadók 40%-a ad bizonyos gyakorisággal nyers húst kutyájának, míg 60%-a soha. A kereszttáblás vizsgálatok szerint a gazdák idősebb kora és a falusi lakóhely szignifikánsan gyakrabban társul maradék etetésével (p<0,05). A tartási mód is befolyásolta az etetést: a bent tartott kutyák étrendjében szignifikánsan magasabb arányban van jelen a nyers hús (p<0,05), amely fontos háztartási higiéniai kérdéseket vet fel.

A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy a kutyatartók etetési döntéseit leginkább a gazda életkora, lakóhelye és a tartási körülmények befolyásolják. A túlsúly bevallott előfordulása a mintán belül (20,4%) és a kifogásolható táplálási gyakorlatok arra utalnak, hogy az állatorvosi tanácsadás és a táplálási ismeretek bővítése kiemelt jelentőségű. A célzott edukáció és a prevenciós megközelítés hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutyák táplálása egészségesebb és kiegyensúlyozottabb legyen, miközben a háztartási élelmiszerhulladék kezelése is tudatosabbá válik.



Előadások listája