Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2025.
» Szekciók
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Szekciók

Szekciók

Házi készítésű kutyaétrendek tápanyag-ellátottságának és gyakorlati használhatóságának vizsgálata magyar nyelvű receptek alapján
Buza Enikő V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Moravszki Letícia

Absztrakt:

A kutatás célja annak feltárása volt, hogy a kutyák számára interneten, közösségi médiában és könyvekben elérhető, házi készítésű főtt és BARF receptek mennyiben felelnek meg a felnőtt, egészséges kutyák tápanyagszükségleteinek. A vizsgálat központi kérdése az volt, hogy egy átlagos magyar kutyatartó kizárólag ezekre a receptekre támaszkodva képes lehet-e hosszú távon kiegyensúlyozott étrendet biztosítani.

Összesen 75 recept került összegyűjtésre és elemzésre nyolc különböző forrásból, amelyek közül 20 felelt meg a kvalitatív szűrés előre meghatározott kritériumainak. Ezek kvantitatív elemzése a Futtermedicus szoftver segítségével történt, majd az adatok a FEDIAF irányelveivel kerültek összehasonlításra.

Az összes recept közül mindössze kettő (2,7%) felelt meg maradéktalanul mind a kvalitatív, mind a kvantitatív szempontoknak és az elemzési kritériumoknak. Az eredmények alapján a receptek döntő többsége energiatartalom szempontjából megfelelőnek bizonyult, ugyanakkor a makro- és ásványi anyag ellátottság jelentős hiányosságokat mutatott. A fehérjetartalom az esetek 15%-ában nem érte el az ajánlott szintet, a kalciumbevitel az esetek 75%-ában maradt el a szükségestől, a foszfor esetében pedig az étrendek 40%-a mutatott alacsony értéket. A kalcium:foszfor arány a receptek 70%-ában eltért az ajánlástól, a medián arány mindössze 0,2 volt. A forrás szerinti összehasonlítás nem tárt fel szignifikáns eltéréseket, valamennyi csoportban előfordultak tápanyaghiányos receptek.

Összegzésként megállapítható, hogy a magyar nyelven elérhető, laikus gazdák számára hozzáférhető receptek nagy része nem biztosít kiegyensúlyozott táplálást. A megfelelő étrend kialakítása fokozott odafigyelést igényel és indokolt lehet szakértő bevonása a tápanyag-egyensúly biztosítására.



Előadások listája