Tudományos Diákkör    
 
 
Felhívás
Meghívó 2025.
» Szekciók
Díjak
Díjazottak
Fényképalbumok
Archívum
Szabályzat
Home » Szekciók

Szekciók

Kvercetin és fumársav szerepe a fluorokinolonokkal szembeni rezisztencia kialakulásának megelőzésében Escherichia coli-ban
Horváth Pálma V. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék
Témavezetők: Dr. Farkas Orsolya, Dr. Móritz Alma Virág

Absztrakt:

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) napjaink egyik legsúlyosabb állat- és közegészségügyi fenyegetése, amely világszerte gyorsan terjed, és közvetlenül veszélyezteti az antibiotikumok jövőbeli hatékonyságát. A baromfitartásban széles körben használt fluorokinolonok, többek között az enrofloxacin, hatékonyságát is befolyásolja a rezisztencia kialakulása, amely nemcsak gazdasági károkat okoz, hanem zoonotikus kockázatot is jelent az élelmiszerláncon keresztül. Egyes kutatások rámutattak arra, hogy a bakteriális adaptáció és rezisztenciamechanizmusok szoros összefüggésben állnak az oxidatív stresszel és a sejtszintű stresszválaszokkal. E felismerés új lehetőségeket nyitott meg természetes eredetű hatóanyagok, például antioxidánsok alkalmazására, amelyek képesek lehetnek befolyásolni a rezisztencia kialakulását. Ugyanakkor, az antioxidánsok jelenléte az antibiotikumok hatékonyságát pozitív, illetve negatív irányban is befolyásolhatja, ezért alkalmazásukkor körültekintően kell eljárni.Kutatásunk célja annak vizsgálata volt, hogy két természetes eredetű antioxidáns – a kvercetin és a fumársav – milyen mértékben képes befolyásolni az enrofloxacinnal szembeni rezisztencia kialakulását baromfiból izolált Escherichia coli törzsekben. Továbbá, azt is megvizsgáltuk, hogy az enrofloxacin hatékonysága változik-e az egyes antioxidánsokkal együttesen történő alkalmazás esetében. A vizsgálatokhoz brojlercsirkéből származó Escherichia coli törzset használtunk. Mikrohígításos módszerrel meghatároztuk az antioxidánsok minimális gátló (MIC) és a mutáns prevenciós koncentráció (MPC) értékeit, valamint értékeltük az antioxidánsok és az enrofloxacin kölcsönhatását a törtrész gátló koncentráció (FIC-index) segítségével. A rezisztencia alakulását tíz egymást követő passzálással modelleztük, majd a mintákból kivont DNS-t teljesgenom-szekvenálásnak vetettük alá és mutációanalízissel azonosítottuk a genetikai változásokat a passzálás előtti állapothoz képest.Eredményeink azt mutatják, hogy az antioxidánsok nem befolyásolták negatív irányba az enrofloxacin hatását. Az újgenerációs szekvenálás eredménye rávilágított arra, hogy antioxidáns jelenlétében előfordulhat, hogy a baktériumok más stratégiákat alkalmaznak, például stresszválasz- és membránváltozásokat, a klasszikus célenzim-módosulások helyett. Összességében eredményeink alátámasztják, hogy a kvercetin és a fumársav ígéretes kiegészítő stratégiát kínálhatnak az enrofloxacin hatékonyságának megőrzésében a baromfiágazatban. Az antioxidánsok nem helyettesítik az antibiotikumokat, de kiegészítő terápiaként vagy takarmány-adalékanyagként hozzájárulhatnak a rezisztencia terjedésének lassításához, és ezáltal az élelmiszerlánc biztonságának növeléséhez. Eredményeink új perspektívát nyitnak a természetes molekulák és antibiotikumok kombinált alkalmazásának vizsgálatában, és hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb állatgyógyászati gyakorlatok kialakításához.



Előadások listája