|
|||||||||||||
|
Home
» Szekciók
SzekciókFónagy Viktória IV. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék Témavezető: Móritz Alma Virág A kutyák krónikus gasztrointesztinális megbetegedései multifaktoriális eredetűek, amelyek hátterében meghatározó szerepet játszik az oxidatív stressz, a bélmikrobióta egyensúlyának felborulása és az immunrendszer kóros, perzisztáló aktivációja. E folyamatok következtében a nyálkahártya-barrier károsodása elősegíti bizonyos bakteriális komponensek és baktériumok transzlokációját. Az E. coli egy Gram-negatív baktérium, amely a kutyák normál bélmikrobiótájának része, ugyanakkor kóros körülmények között patogén szerepet tölthet be, valamint súlyos esetben szepszis kialakulásához vezethet. A flavonoidok széleskörű biológiai aktivitással rendelkező polifenol vegyületek, amelyek kiemelkedő antioxidáns és immunmoduláns tulajdonságaik révén képesek csökkenteni a reaktív oxigén származékok (ROS) képződését, valamint gátolni az NF-κB- és MAPK-jelátviteli utak aktivációját. Így jelenlétük mérsékli a tumor nekrózis faktor α (TNF-α) felszabadulását, az intracelluláris ROS keletkezését, illetve csökkenti a krónikus gyulladás klinikai manifesztációit. Vizsgálatunkban a szisztémás immunrendszert kutya perifériás vér mononukleáris sejtjeiből (PBMC) származó primer sejttenyészetekkel modelleztük, majd kutyaeredetű E. coli-törzsekkel indukáltunk gyulladásos közeget a sejtkultúrákban. Három különböző baktériumtörzs hatásait vizsgáltuk többféle kezeléssel és eltérő inkubációs időkkel, ezután kiválasztottuk azt a kezelési típust, amely szignifikáns oxidatív stresszt és gyulladást váltott ki. Ez az enrofloxacinnal szaporodásában gátolt E. coli 863-as törzse volt 24 órás inkubáció után. A létrehozott gyulladásos modellben különböző flavonoidok kvercetin, luteolin és szőlőmag-proantocianidinek antiinflammatorikus, immunmoduláns hatását vizsgáltuk kétféle koncentrációban (25 és 50 μg/ml). A mérések során meghatároztuk a flavonoidok minimális gátló koncentrációját (MIC) és mutáns prevenciós koncentrációját (MPC) a vizsgált E. coli-törzseken, valamint az intracelluláris ROS és a TNF-α-szintet. Eredményeink alapján a flavonoidok antibakteriális aktivitása önmagában mérsékelt volt, ugyanakkor szignifikánsan csökkentették az intracelluláris ROS- és TNF-α-szintet a baktériummal kezelt csoportokhoz képest. Ezek az adatok alátámasztják, hogy a flavonoidok biológiai hatásai, különösen antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik potenciális adjuváns terápiás szerepet tölthetnek be a kutyák krónikus gasztrointesztinális betegségeinek menedzsmentjében, leginkább a transzlokálódott baktériumok által kiváltott oxidatív stressz és gyulladás modulálásában. A flavonoidok in vivo szisztémás hatásainak igazolásához azonban további vizsgálatok szükségesek. Előadások listája |