Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
» 2013. TDK
Felhívás
Meghívó 2013.
Szekciók
Zsűri
Díjak
Díjazottak
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2013. TDK

2013. évi TDK konferencia

Adatok az ehető gombák nitrát tartalmáról
Bóbics Renáta IV. évfolyam
SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Növénytani Tanszék
Témavezető: Dr. Vetter János László

Absztrakt:

A nitrátok, -mint ionos, oldható, felvehető és metabolizálható nitrogén források -nemcsak fontos szereplői a nitrogén körforgásnak, hanem az állatok és az ember számára közismert toxikológiai szerepűek is (methemoglobinémia). Jelentős adatbázis áll rendelkezésre a vizek, talajok nitrát szintjéről, a növények nitrát felvételéről, a nitrát anyagcseréről, illetve az állati és humán mérgezésekről, beleértve a kérdés ökotoxikológiai hátterét is. Alig rendelkezünk azonban adatokkal a gomba termőtestek nitrát szintjéről, az ezt befolyásoló tényezőkről, különösen pedig arról, hogy szükséges-e korlátozni bizonyos fajok fogyasztását nitrát tartalmuk miatt.

Jelen vizsgálatok célja volt elsődleges adatokat szolgáltatni közönséges, ehető nagygomba fajok termőtesteinek nitrát koncentrációjáról, különösen azért, mert ilyen adatokat a szakirodalom eddig nem közölt. A vizsgálatok objektumait a SZIE ÁOTK növénytan tanszékének mintagyűjteménye szolgáltatta. A méréseket a mintákból készített vizes és fehérje-mentesített kivonatokból végeztük spektrofotometriás módszerrel, majd az adatokat a termőtestek szárazanyag egységére vonatkoztattuk (NO3 mg/kg száraz tömeg).

Az eredményekként kapott adatbázist több szempont szerint csoportosítottuk. A legfontosabb megállapítások:

1. A vadon élő, szaprotróf gombák hét taxonja mutat magasabb, jelentős vagy igen jelentős nitrát tartalmat: a szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis: 6983 mg/kg sza; Clitocybe odora: 1766 mg/kg sza.), a lila, az illatos és a lilatönkű pereszke (Lepista nuda, L. irina és L. personata: átlagosan 5844 mg/kg sza., 7238 mg/kg sza, illetve 5558 mg/kg sza), továbbá a piruló őzlábgomba (Macrolepiota rachodes: 1877 mg/kg sza) és a nagy őzlábgomba (M. procera: 627 mg/kg sza) mintái. Bár a különböző helyről és időből származó minták között jelentős különbségek is vannak, kiemelkedő nitrát tartalmuk kétségtelen. Valamennyi egyéb vizsgált szaprotróf faj esetében 2-300 mg/kg nitrát tartalmakat találtunk.

2. A mikorrhizás fajok mintáiban (n=27) kiugró érték nem volt, az összes minta átlagában a nitrát szint 219 mg/kg sza, a talált koncentrációk 150 és 450 mg/kg közöttiek.

3. A fán élő gombafajok valamennyi mintájának (n=24) átlaga (228,6 mg/kg sza.) lényegében megegyező a mikorrhizások átlagával, de a mért értékek még szűkebb intervallumban helyezkedtek el.

4. A termesztett gombákat 8 faj különféle fajtáinak termőtestei képviselték (összesen 26 mintával), mely adatok átlagos nitrát tartalma 333,6 mg/kg sza, de mintáink döntő többsége itt is 250 mg/kg érték alatti.

A bemutatott adatsor alapvetően az ehető gombák nitrát-tartalmának –s így táplálkozási kockázatának- alacsony voltát bizonyítja, rámutatva ugyanakkor a hét, szaprotróf táplálkozású taxonban következetesen tapasztalt magasabb nitrát szintre (nevezhetjük nitrát felhalmozódásnak is). Ezek mikológiai és egyéb okainak feltárásához további vizsgálatok, adatok szükségesek, a taxon függőnek látszó nitrát felhalmozódások ténye azonban kétségtelen.



Előadások listája