|
||||
Home
» Archívum
» 2013. TDK
2013. évi TDK konferenciaTörőcsik Réka V. évfolyam SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet Témavezető: Dr. Gáspárdy András A hortobágyi racka juh az ősi magyar juh máig megőrződött, hármashasznú képviselője. A feldolgozás célja újabb ismeretekkel hozzájárulni e parlagi fajta hústermelő képességének sokoldalúbb megállapításához. Ezt az a tény is indokolja, hogy a fajtából származó árbevétel legnagyobb hányadát a húsra történő értékesítés adja. A hizlalási kísérletbe választott kosbárányokat, valamint ürüket állítottunk mindkét színváltozatban. Az eltérő takarmányozási körülményeket a legeltetéstől a kizárólag báránytápon való hizlalás, és ezek átmenetei jelentették. A kísérlet helyszínein súly, testméret és takarmányfogyasztási adatokat rögzítettünk. A takarmány mintákat laboratóriumban elemeztük. A hízékonysági, takarmányhasznosítási és testméret adatokat a származás ismeretében egyed modellel dolgoztuk fel a genetikai és környezeti hatások figyelembe vételével. A kizárólag, ill. jelentős mértékben tápon tartott kosbárányok lényegesen jobban gyarapodtak, mint a legeltetett ürük, ill. a nagyrészt szénával etetett kosbárányok. Mindemellett, az utóbbi csoport vette fel a legtöbb szárazanyagot, nyersfehérjét, ill. gyarapodásra jutó nettó energiát súlyának 1 kg-mal történő növeléséhez. A nagyrészt tápon és kisebb részt szénán tartott egyedeknek a kevés tritikálén és bőséges szénán tartottakhoz képest erőteljesebb fejlődése a nagyobb testméretükben is megmutatkozott. A színváltozatok között nem jelentkezett különbség egyik mutatóban sem, azon tény ellenére, hogy a színváltozatokat már évtizedek óta külön tenyésztik. A többes hasznú parlagi fajták hústermelő képessége a táp és a széna megokolt arányú felhasználásával aknázható ki a leghatékonyabban. Ugyanakkor, a hizlalás módjának megválasztásában továbbra is nagy a szerepe marad pl. a hizlalási időnek, a testösszetételnek, a hús minőségének szubjektív megítélése. Előadások listája |