Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
2019. TDK
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
» 2013. TDK
Felhívás
Meghívó 2013.
Szekciók
Zsűri
Díjak
Díjazottak
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2013. TDK

2013. évi TDK konferencia

Hortobágyi racka bárányok hízékonyságának értékelése eltérő takarmányozási körülmények között
Törőcsik Réka V. évfolyam
SzIE, Állatorvos-tudományi Kar, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet
Témavezető: Dr. Gáspárdy András

Absztrakt:

A hortobágyi racka juh az ősi magyar juh máig megőrződött, hármashasznú képviselője. A feldolgozás célja újabb ismeretekkel hozzájárulni e parlagi fajta hústermelő képességének sokoldalúbb megállapításához. Ezt az a tény is indokolja, hogy a fajtából származó árbevétel legnagyobb hányadát a húsra történő értékesítés adja.

A hizlalási kísérletbe választott kosbárányokat, valamint ürüket állítottunk mindkét színváltozatban. Az eltérő takarmányozási körülményeket a legeltetéstől a kizárólag báránytápon való hizlalás, és ezek átmenetei jelentették. A kísérlet helyszínein súly, testméret és takarmányfogyasztási adatokat rögzítettünk. A takarmány mintákat laboratóriumban elemeztük. A hízékonysági, takarmányhasznosítási és testméret adatokat a származás ismeretében egyed modellel dolgoztuk fel a genetikai és környezeti hatások figyelembe vételével.

A kizárólag, ill. jelentős mértékben tápon tartott kosbárányok lényegesen jobban gyarapodtak, mint a legeltetett ürük, ill. a nagyrészt szénával etetett kosbárányok. Mindemellett, az utóbbi csoport vette fel a legtöbb szárazanyagot, nyersfehérjét, ill. gyarapodásra jutó nettó energiát súlyának 1 kg-mal történő növeléséhez. A nagyrészt tápon és kisebb részt szénán tartott egyedeknek a kevés tritikálén és bőséges szénán tartottakhoz képest erőteljesebb fejlődése a nagyobb testméretükben is megmutatkozott.

A színváltozatok között nem jelentkezett különbség egyik mutatóban sem, azon tény ellenére, hogy a színváltozatokat már évtizedek óta külön tenyésztik. A többes hasznú parlagi fajták hústermelő képessége a táp és a széna megokolt arányú felhasználásával aknázható ki a leghatékonyabban. Ugyanakkor, a hizlalás módjának megválasztásában továbbra is nagy a szerepe marad pl. a hizlalási időnek, a testösszetételnek, a hús minőségének szubjektív megítélése.



Előadások listája