| 
  ||||
      Home
      » Archívum
      » 2019. TDK
      2019. évi TDK konferenciaOrbán Vivien VI. évfolyam Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék Témavezető: Dr. Somogyi Zoltán Az élelmiszer-eredetű humán fertőzések közül világszerte az egyik leggyakrabban előforduló kórkép a Salmonella nemzetség tagjai által okozott gastrointestinalis megbetegedés. Az elmúlt évtizedben folytatott következetes gyérítési programoknak köszönhetően a nagyüzemi baromfitartásban sikerült a Salmonella-hordozó állatok létszámát jelentősen csökkenteni. Egyes európai országokban (pl. Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia) már évtizedek óta folytatnak sertések esetében is Salmonella-kontroll programokat, azonban az Európai Unióban jelenleg még nincs érvényben a hordozó állatok kiszűrésére irányuló monitoring-vizsgálatokra kötelező jogszabály. Ennek következtében nincsenek pontos információnk arról, hogy a nagyüzemi sertéstartásban mekkora mértékű a hordozó állatok jelenléte, ezáltal a sertés-eredetű élelmiszerek esetleges szennyeződésének valószínűsége. Kutatásunk során egy dél-magyarországi sertésvágóhíd bélüzemében gyűjtöttünk ileocaecalis nyirokcsomókat, valamint az ileum és a caecum elválasztása után az ileumból származó bélnyálkahártya-kenetet. A baktériumizoláláshoz dúsító táplevest valamint szelektív táptalajokat használtunk. Összesen 105 állatból vettünk mintákat, melyek közül 14 db nyirokcsomóból, valamint 33 db bélkenetből sikerült Salmonella-törzseket izolálnunk (a megvizsgált sertések 40%-ból). Ezek mellett még 7 db klinikai tüneteket mutató sertésekből izolált törzset is megvizsgáltunk. Az izolált törzsek in vitro antibiotikum-érzékenységének meghatározását 96 lyukú tenyésztőedényekben, mikrodilúciós módszerrel végeztük el, ötféle hatóanyag felhasználásával. Enrofloxacinra, ceftiofurra, kolisztinre és gentamicinre minden törzs érzékenynek bizonyult, kiugróan magas értékeket nem tapasztaltunk. Amoxicillinnel végzett vizsgálatok során azonban az 54 db törzsből 47 db esetében 64 µg/ml vagy afeletti MIC-értéket mértünk. Mivel in vivo ilyen magas hatóanyag-koncentráció gyakorlatilag nem érhető el a sertések emésztőtraktusában illetve májában, így ezek a törzsek amoxicillinre rezisztensnek tekinthetők. Ezt a CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) határértékei is alátámasztják, melyek szerint 16 µg/ml-es koncentráció felett rezisztensnek tekintjük a törzseket amoxicillinre. Előadások listája  |