Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
» 2019. TDK
Felhívás
Meghívó 2019.
Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2019. TDK

2019. évi TDK konferencia

A genetikai nyomonkövethetőség megalapozása a magyar parlagi szamár fajban
Dall ' Armellina Sam Claudio IV. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék
Témavezető: Dr. Gáspárdy András

Absztrakt:

Ebben a tanulmányban az ISAG által előírt mikroszatellitákat alkalmaztuk a gyűjtött nyers ökológiai- és nem ökológiai termelésből származó húsdarabok (n = 4), valamint a szárított és füstölt húskészítmények (n = 6) szamár eredetének bizonyítására. Vizsgálatunk megerősítése és spektrumának bővítése céljából négy nyers ló húsmintáit is bevontunk, amelyeket az ISAG ló mikroszatellita paneljével elemeztünk, majd a szamár és a ló kevert mátrixában a nyers és főtt állapotot is kiértékeltünk. Ebben a kísérleti felépítésben a DNS stabilitási tesztjét végeztük el, amellyel a mikroszatellita markerek hatékonyságát ellenőrizhetjük.

A QIAGEN QIAamp DNS Blood Mini Kit készlettel történő extrakciót követően a primereket hozzáadtuk és az amplifikációt GeneAmp PCR System 9700 berendezéssel hajtottuk végre, a következő lépésben a fragmentumokat elemeztük ABI 3130 genetikai analizátor és GeneMapper szoftver segítségével a NÉBIH Genetikai Laboratóriumában.

Kettő kivételével az összes mintánkat helyesen azonosítottuk a címkén feltüntetett, az eladó által közölt fajjal, illetőleg az általunk párosított fajokkal. E két mintát szamárra nézve negatívnak ítéltük meg, és a további vizsgálatokat követően, az ISAG által megkövetelt szarvasmarha-specifikus primerek felhasználásával, a „bio szamár pofa”-ként forgalmazott mindkét termék szarvasmarhának, pontosabban ugyanazon marha egyednek bizonyultak az elektroferogramon.

A szamár kolbászból nyert négy mintából (sertészsírt tartalmazó kolbászmintákból) háromban több, mint két allél jelent meg, igazolva, hogy a kolbász nukleáris anyaga egynél több állatból származik. Meglepő módon a füstölt szamár nyak, amely makroszkopikusan úgy tűnt, hogy egyetlen izomköteg, négy allélt mutatott a HMS6 lókuszon, amelyből az feltételezhető, hogy a feldolgozás során egy másik lóféle egyedének nukleáris anyagával szennyeződhetett. A következő hat ló-specifikus STR (AHT5, ASB2, ASB17, HTG4, HTG6 HMS1) egyikét sem amplifikálta a füstölt szamár nyakából kinyert genetikai anyag, így sikeresen kizárható az esetleges élelmiszer-csalás, amikor az értékes szamárhúsba lóhús kerül.

Megállapítható, hogy a szamár egyedeinek DNS-azonosításához rendelkezésre álló genetikai markerek szintén hatékonyak a friss hús és a termékek értékelésében. Az élelmiszerlánc ellenőrizhető nem csak elő állat mintájából, hanem leölést követően is, amikor a húst akár a termelő, akár a fogyasztó már elkészítette.



Előadások listája