Tudományos Diákkör    
 
 
2024. TDK
2023. TDK
2022. TDK
2021. TDK
2020. TDK
» 2019. TDK
Felhívás
Meghívó 2019.
Állatorvos szekciók
Állatorvos zsűri
Biológus szekció
Díjak
Díjazottak
2018. TDK
2017. TDK
2016. TDK
2015. OTDK
2015. TDK
2014. TDK
2013. TDK
2013. Támop
2013. OTKD
2012. TDK
2012. Támop
2011. TDK
2010. TDK
2009. TDK
2009. OTDK
2008. TDK
2007. TDK
2006. TDK
2005. TDK
2004. TDK
2003. TDK
2002. TDK
Home » Archívum » 2019. TDK

2019. évi TDK konferencia

A citrusfélék gomba elleni védelmének élelmiszer-egészségügyi vonatkozásai
Buzás Anna VI. évfolyam
Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Témavezető: Dr. Lányi Katalin

Absztrakt:

Napjainkban a növekvő számú népesség a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszert igényel, mely jó minőségben már nem állítható elő növényvédő szerek alkalmazása nélkül. A déligyümölcsök, citrusfélék szállíthatóságát és tárolhatóságát gombaölő szerekkel javítják, amelyek gátolják a szállítás során a penészesedést. Nem csak fogyasztói elvárás a szép, hosszan eltartható gyümölcs, de a penészgombák termelte mikotoxinok komoly humánegészségügyi kockázatot is jelentenek.

Az erre a célra leggyakrabban használt fungicid szerek az imazalil, a tiabendazol és a prokloráz, melyeket különféle eljárásokkal, merítéssel és spray formában alkalmaznak a gyümölcsök felületén. Minden peszticidnek, így ezeknek is van egészségügyi kockázatuk, ezért a forgalomban levő termékekben a maximálisan megengedhető növényvédőszer-maradék mennyiségét (Maximum Residue Limit, MRL) jogszabályok rögzítik. Az MRL érték viszont csak egy viszonyítási alap; a vegyület valós jelentősége az élelmiszerláncban sok más faktortól is függhet.

Kutatásom célja annak felmérése volt, hogy a fogyasztók mennyire járatosak a citrusfélék felületkezelésének kérdéskörében, illetve annak vizsgálata, hogy a fogyasztók körében népszerű tisztítási módok mennyire hatékonyak a valóságban. A fogyasztók tájékozottságát elektronikus kérdőív segítségével vizsgáltam. Ennek eredményei alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek nagy többsége rendelkezett bizonyos információkkal a citrusfélék héjának kezeléséről. A citrusfélék héjának tisztítására és felhasználására változatos módszerek és ötletek léteznek, amelyek között vannak értelmes és hasznos eljárások, és egészen haszontalanok is.

Az Élelmiszer-higiéniai Tanszéken egy LC-MS/MS módszert fejlesztettünk ki és validáltunk az imazalil, tiabendazol és prokloráz mérésére citrusfélékből. Vizsgáltuk a kereskedelmi forgalomban kapható különböző gyümölcsöket a három vegyületre és a kérdőívek eredményei alapján kipróbáltuk a legnépszerűbbnek tűnő héj-tisztítási módszerek hatékonyságát az említett három vegyület eltávolítására a gyümölcsről.

A laboratóriumi mérések során kirajzolódott az imazalil, tiabendazol és prokloráz használata az egyes citrusféléken. A kép meglehetősen összetett, ami nem meglepő, hiszen az egyes termelők és forgalmazók által használt tartósítási technológiák eltérhetnek. Meglepetésre biogyümölcsként árult termékeken is találtunk imazalilt, banánon komolyabb, citromon és narancson alacsonyabb mennyiségben (a teljes gyümölcs tömegére vonatkoztatva). Szerencsére ezek az értékek messze a felnőttekre megállapított MRL értékek alatt vannak.

A tisztítási eljárások hatékonyságát vizsgáló kísérletekről elmondható, hogy maradéktalan tisztítást egyik sem biztosít, és egy tisztítási módszer kémiai hatékonysága nincs feltétlen arányban a népszerűségével. Azaz, a fogyasztói tájékoztatás nagyon fontos (lenne) ebben a témában, a tévhitek eloszlatására, a fogyasztói hozzáállás formálásába aktívan be kellene vonni a legújabb kutatási eredményeket is.



Előadások listája